Erhvervsforum 2024 blev afholdt af SIRI og Dansk Industri (DI) den 9. september. Det foregik i Industriens Hus. IMMLAW Group deltog, med det fortsatte formål at styrke vores dialog med SIRI. Vi var repræsenteret af Direktør Wendy Yao, Specialkonsulent Adrian Pierre Hübner og Rådgiver Nasour Moradi.
Som altid, gennemgik SIRI nogle af de nye regler indenfor erhvervsområdet, og delte relevant statistik. Der var også godt med workshops omkring specifikke områder hvor man havde mulighed for at stille spørgsmål.
Det hurtige overblik
Fokus fra SIRI lå på justeringer, for de tilfælde hvor besøgende udlændinge er fritaget for arbejdstilladelse. Mens omdrejningspunktet i dialogen mellem DI og diverse virksomheder var fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft. Der var bred enighed om at det er et nøgleparameter at udenlandske arbejdstagere lærer dansk.
Virksomhederne snakkede meget om, at det danske sprog giver en bedre forståelse for den danske kultur. Dette betyder en bedre integration, da virksomhederne ønsker at alle deres medarbejdere føler at de er en del af fællesskabet, da dette styrker motivation. Videre hjælper det på den udenlandske medarbejders opkvalificering i fremtiden. Både i forhold til forfremmelse indenfor samme firma, men også hvis de i fremtiden skulle ønske at skifte til anden arbejdsgiver. IMMLAW Group kan tilføje, at dansk på et hvis niveau er et af kravene for permanent opholdstilladelse. Permanent bør være en prioritet for alle som ønsker at etablere sig i Danmark i en længere periode. Derfor anbefaler vi også at udlændinge har dansk sprog som en af deres prioriteter.
Justeringer og nye regler for fritagelse af arbejdstilladelse
I oktober sidste år tilføjede folketinget muligheden for fritagelse af arbejdstilladelse for medarbejdere fra udenlandske koncernforbundne virksomheder. Der er også kommet en justering af praksis på området for sportsudøvere. Det betyder at sportsudøvere, og tilknyttet personale nu også vil omfatte e-sportsudøvere. Fritagelse for arbejdstilladelse skal ikke forveksles med fritagelse for ophold. Man skal altså stadig under alle omstændigheder have et korttidsvisum (Schengenvisum/forretningsvisum), medmindre man er fra et visumfrit land (Sydkorea, New Zealand, USA, Storbritannien etc.).
Bemærk at der er forskellige underliggende regler for forskellige brancher! Helt kort er lovændringerne som følger:
- Koncernmedarbejdere, hvor den danske virksomhed har mere end 50 medarbejdere, kan arbejde to gange 15 dage over en periode på 180 dage.
- (Mode) Modeller kan nu arbejde op til 3 dage indenfor en periode på 90 dage. Dette gælder dog kun for særlige ”runway” events, og ikke eksempelvis almindelige photoshoots.
Andre situationer hvor man er fritaget for arbejdstilladelse er uændret. Kræves der et forretningsvisum, skal den udenlandske virksomhed også stadig redegøre for at det arbejde som skal udføres er fritaget for arbejdstilladelse. Selv om man kommer fra et visumfrit land kan det også være en fordel at søge vejledning, så man er sikker på at man ikke kommer til at arbejde ulovligt.
Aktiv deltagelse fra IMMLAW Group
IMMLAW Group var aktive deltagere og spurgte ind til nogle problemstillinger som vi gentagne gange har stødt på, blandt andet;
Behandling af den særlige arbejdstilladelse for familiemedlemmer til en hovedperson på arbejdstilladelse tager meget lang tid at behandle. Ofte længere tid end en fuld arbejdstilladelse. SIRI svarede at der ikke var helt enighed om hvordan man måler løndata i sådanne typer sager. Man kan heller ikke indgive sagen gennem et online skema, så oprettelsen er manuel. Derfor tager sagsbehandlingen nogengange længere tid. De arbejder dog på at strømline sagsbehandlingen, og forhåbentligt kommer der en online løsning snart. IMMLAW Group foreslog at man kunne indbygge funktionen i selve ansøgningen for medfølgende familiemedlemmer.
Reglerne ændrede sig i 2021 for Medfølgende familiemedlemmer til en arbejdstager (eller studerende) som har fået permanent ophold. Herefter skulle hovedpersonen nu pludseligt (fortsat) opfylde kravene for en arbejdstilladelse, selv om de havde permanent. Dette betyder blandt andet at hovedpersonene ikke kan drive egen virksomhed, da en sådan type arbejdstilladelse ikke eksisterer. SIRI svarede at de (selvfølgelig) ikke selv har mulighed for at lovgive, og at de ikke er vidende om at en sådan justering til lovgivningen er planlagt. Problemet er således pågående, og permanentholdere med medfølgende familie bør være opmærksom herpå.
Der findes også mange statistikker for det danske arbejdsmarkede. Eksempelvis statens egen statistik (Danmarks Statistik). Alligevel benytter SIRI sig af Danmarks Arbejdsgiverforenings statistik. Dette på trods af at den ofte ikke har et stort nok datasæt til at lave en brugbar statistik, og i øvrigt kun omfatter deres egne medlemmer. Det er et problem som SIRI undersøger, og hvis der sker justeringer vil dette blive meldt ud.
Afslutningsvist
Kommer der konkrete ændringer vil IMMLAW Group altid bestræbe sig på at informere fællesskabet. Vi har været glade for at kunne deltage i Erhvervsforum 2024, og ser frem til at deltage igen næste år.
Vi kan ikke beskrive de forskellige ændringer og justeringer i større detaljer, men hvis du ønsker en uddybning af reglerne eller en gennemgang af, om du opfylder betingelserne for en arbejdstilladelse er du er velkommen til at kontakte os. Du kan læse mere om vores konsultationer her, eller om arbejdstilladelser mere generelt her.
I kan også følge os på facebook her.